Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.

Vilje i østerled 2019


Erfaringer VII: Orden ombord

Det er alltid mye utstyr og liten plass i en turutrustet seilbåt. Det erfarer alle, på ulike måter. Når du er skråsikker på hvor du la Umbraco-settet sist du brukte det, men det ikke er der, da er det et tegn på at noen rutiner svikter. Noe er viktigere enn annet. Du gjemmer ikke bort vinsjhåndtak og startnøkkel. De skal du vite hvor er når du trenger dem. Noe som høres kjent ut, eller gir et lite snev av dårlig samvittighet?

Vi som har vært ombord i båt noen år, er pinlig klar over hvor mye av vår våkne tid vi har brukt på å lete etter noe ombord, som vi vet er der, men vi aner ikke hvor, for det er ikke der det skulle være. Laderen til nettbrettet eller arbeidslampa er ikke der og jeg trenger det nå! Hvor er den tekniske dokumentasjonen på den forb….a ankervinsjen som jeg ikke har sett på siden den ble installert for 10 år siden, men som har begynt å krangle nå? Jeg vet den er ombord, men den står altså ikke i ringpermen der den skulle ha vært. Hvor er den VHF-kanalplanen for den svenske østkysten som jeg trenger nå, og hvor ble det av lenken til de finske navigasjonsvarslene? Er alle kartene merket, så vi finner det vi trenger underveis?

Det kunne skrives mange og lange historier om det som på godt norsk kalles rot. Ombord er det nesten uunngåelig, men kan være alvorlig. Det å gjøre en innsats i båten før avreise er nok nødvendig også for alle som synes det er greit å leve med litt rot rundt seg ellers. Det blir lett slik at en lemper mye om bord kvelden før avreise.

Sjekk at dere har med dere det som dere absolutt må ha med og at dere vet hvor det er. Om det er helt nødvendig verktøy, serienummer på motoren, reparasjonskit til gummibåten, ekstra toalettpumpe, propellsplinten til påhengsmotoren eller batterier til den håndholdte VHF-en. Det er nesten bokstavelig talt tusen ting å huske på. Du kommer ikke til å huske alt, men sørg for at du vet at det viktigste er med og hvor det er. Og ikke stol på hukommelsen, skriv ned det som er viktig.