Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Erfaringer VI: Hjelpen er nærmere enn du tror

Vi har nå pekt på noen av de utfordringene som alle har på en langtur. Som vi innledet med å si, er ikke dette alltid tilstrekkelig for å unngå feil og skader. Vi vil derfor også dele våre erfaringer med det å komme en situasjon som krever hjelp eller at vi hjelper.

I dette eksempelet var det vi som kunne hjelpe. Neste gang er det vi som trenger hjelp. En seiler vi traff i Malmö hadde fått en oljelekkasje på den hydrauliske vinsjen til genoaen. Han tilkalte assistanse, men feilen kunne ikke utbedres uten originale deler fra Seldén. Hva gjør du da på en lørdag formiddag? Du beklager deg til nabobåten. Det var oss. Vi visste tilfeldigvis at “Riggarna A/B” i Göteborg hadde eksklusiv tilgang til delelageret til Seldén og han som fikk telefonen, satt i mastetoppen på en kundebåt i Göteborg. Han visste øyeblikkelig hvilken del det var snakk om og kunne hente den ut fra delelageret og sende den bare han kom seg ned fra masta. Mandag formiddag var delen levert i havna i Malmö og vinsjen reparert i løpet av en times tid.

Dersom uventede hendelser inntreffer, som eksempelet over viser, er det viktig å få hjelp der du er. Det kan være vanskelig. Vår erfaring er at i en god havn av litt størrelse er det alltid folk i havna som kan formidle kontakt med fagfolk og hjelpe til med språk og transport.

En annen ressurs som vi er blitt stadig mer oppmerksom på nå på denne turen er nabohjelpen. Det er utrolig mye erfaring og kunnskap som er ute og seiler. Han som fortøyde ved siden av deg kan være seilmaker, rigger eller båtmekaniker i sitt sivile liv. Ikke bare har slike folk kunnskapen, men de har også innstillingen til det å hjelpe andre. I tillegg har de antakelig alt av verktøy ombord som kreves for å gjøre den nødvendige reparasjonen.

Vi seiler selv rundt med nesten full verkstedutrustning for arbeid med både stål, tekstiler og tre. En seiler med en stålbåt på vår størrelse vi traff på hjemvei kunne røpe at dette var den første ferien han ikke hadde med seg sveiseapparat ombord. Så det å “kringkaste” sine behov i havna fører nesten alltid til at du har hyggelige seilkollegaer på brygga som er løsningsorienterte og innstilt på å hjelpe.

En like hyggelig side av dette fellesskapet som oppstår når man er ute å seiler og trenger hjelp til å løse problemer, er vennskapet. Vi tipper at ganske mange av de varige vennskapene som har oppstått underveis på seilturer, egentlig springer ut av felles anstrengelser for å få løst et problem ombord. I dag var det dere, i morgen er det oss.