Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Erfaringer II: Båt og utstyr

Ingen kan planlegge seg helt trygg. En seilervenn minnet om noe som ofte blir glemt når man skal planlegge for en litt lengre tur. Det er alltid en fare for å planlegge turen helt ihjel. Alle som seiler vet, at om ikke alt, så kan mye skje underveis. Dere er garantert å møte på utfordringer som dere aldri hadde tenkt på, og derfor heller ikke var i stand til å ta høyde.

Turer må alltid ha en god porsjon galskap i seg, dvs. at dere må være forberedt på å havne opp i situasjoner som krever improvisasjon og ofte noen litt “korte svinger”. Noe av turen må bli til mens dere seiler, mens mye også må være sjekket og dobbeltsjekket på forhånd. Det er en fascinerende del av hele seilprosjektet at det er så mye som kan gå galt, og mye som ikke bør gå galt.

God og grundig planlegging er alltid en viktig faktor for å redusere farer og problemer. En realistisk -, eller kanskje vi heller skal kalle det en fandenivoldsk innstilling til prosjektet, er en like viktig forutsetning for å gjennomføre en vellykket seiltur. Det er ikke grenser for hvor mye tid og penger en kan bruke på forberedelser, så det er viktig også å ha en stemme som sier: Nok er nok. Skal vi komme oss avgårde, så må vi dra nå.

Erfaring er nok alltid en fordel når en skal på en litt lengre tur. Det gjør dere trygge på at turen er godt nok forberedt og mannskapet godt nok rustet. Seilerfaring tilegnes bare gjennom å seile. Kjenner du deg erfaren nok?, - for det finnes ingen standard for det, så det er bare å seile. Det er dere som tar avgjørelsen, som har ansvaret, og det er dere som må vurdere om det er greit å slippe fortøyningene. Les dette som en advarsel mot det å gruble for mye over forutsetningene. Alle lærer underveis, og turen kan endres, forkortes, forlenges, ja til og med avlyses om det skulle skje ting som er vanskelig å håndtere. All erfaring med slike turer er at det nesten alltid går godt, og at de fleste snart er i gang med å planlegge neste tur.

Vi bruker helt bevisst formen “dere” og ikke “du” i denne innledningen. Er du soloseiler, så må du bare seile, men for oss og de fleste, er det slik at vi er to eller flere i båten, og da må avgjørelsen om det å dra være felles. Om det er ektefelle, kjæreste, familie eller venner, så holder det ikke at du tar beslutningen alene, på vegne av alle.

Langturbåt

Hvilken langturbåt som er best egnet, kjenner sikkert de fleste som en problemstilling. Svarene som gis er nesten like mange som det er langturseilere. Vi mener det er noen svar og tilnærminger til langtur i båt som er bedre enn andre. En faktor er imidlertid viktig uansett - hva slags langtur skal båten ut på? Det kreves litt forskjellige egenskaper og utrustning om turen går langs nære kyster, som denne turen vår, eller om det er havseilas i mange døgn.

Et kjent svar er at det er den båten du allerede har som er den beste. Det er et klokt svar. Vi vet alle hvor lang tid det tar å bli kjent med en båt, ned i alle detaljer - rigg, seil, motor, elektrisk, elektronikk, VVS, sikkerhet, med mye mer. Du er tryggere i båten når du er kjent med den.

Vi har bestilt, innredet og utstyrt båten for to personer. Stor nok til å bo komfortabelt i og liten nok til å kunne håndteres av to personer. Den er på 39 fot, som var konstruktørens anbefaling. Vi har selvsagt plass til et par ekstra mannskaper om det skulle være ønskelig, men som hovedregel bare to ombord. At vår båt er i stål, skyldes at vi lot oss fascinere av det å få bygget en båt basert på våre og konstruktørens ideer og tegninger, og ikke kjøpe en båt fra en katalog og støpt i en form. Vi har hatt en lang og interessant “reise” gjennom alle detaljer.

De aller fleste skaffer seg ikke langturbåtene på denne måten, og vi vil heller ikke anbefale alle å starte på et slikt prosjekt. Det er tidkrevende og intenst, og krever fullt fokus fra dag en. Fordelen vi har av en slik prosess er at vi kjenner båten helt ned på detaljnivå, og det gjør oss enda tryggere nå etter 15 år fra den ble sveiset.

Brukt eller ny?

En fabrikkny båt er ny, men ikke nødvendigvis tryggere. Standardbåter med standardutstyr er som oftest presset ned i pris for å stå seg i konkurranse med andre. Selvsagt er dette båter som har førsteklasses konstruktører og produsenter som gir båten egenskaper som er gode for de aller fleste forhold. Vårt poeng er at nykonstruerte båter i større grad selger på pris, fart, komfort og design, og ikke i like stor grad som tidligere på kvalitet og sikkerhet.

Med kvalitet mener vi kanskje først og fremst soliditet. Detaljene på de eldre konstruksjonene ble utformet for å være godt innenfor de styrke- og kvalitetskravene som fantes. Vårt inntrykk er at priskonkurranse fører til at det “kuttes i svingene”. Sagt på godt norsk, at det nå spares på detaljer, noe som ikke alltid er til langturseilerens fordel. Det er særlig på utstyrssiden det kan være dårlige eller for enkle løsninger.

Manges erfaring er at det ofte er svake punkter på nye båter. Det finnes mindre gode løsninger som er greie nok for de fleste forhold, men som ikke alltid holder på lengre turer. Ta bare et enkelt eksempel som kryssholt. Ofte ser vi eksempler på at båter i vår størrelse har kryssholt foran og bak og ikke mer. De er dimensjonert for tynne liner og stille havner. Kystseilas kan ha mange fortøyningsmessige utfordringer, og en trenger derfor solide fortøyningstau. Vi mener at alle langturbåter bør ha kraftige kryssholt på begge sider, gjerne to på hver side, i tillegg til foran og bak. Ja, vi vet at det gir flere potensielle punkter for sette fast skjøter og andre liner under seil, men i havn gir det større fleksibilitet for spring og bedre muligheter for å fortøye for røffe forhold. Det er godt å sove trygt også i mindre gode havner, uten plagsom rykking og stanging.

Et annet eksempel er anker. På mange av de nye båtene er dette underdimensjonert. Det har ikke vekt og kjettinglengde nok til alle forhold. De mindre og lettere ankerne er billigere og lettere å stue. Det er dessverre ofte grunnen til at de ikke er tyngre og mer egnet for langtur langs kystene. Det er viktig å ikke undervurdere ankeret som sikkerhetsutstyr. Ja, vi vet at et stort anker gir større tyngde i forskipet, men det oppveies av den tryggheten det gir.

Mange, eller kanskje de fleste av dagens båter, har lugarer for mange og salong for enda flere. De færreste har behov for å kunne sitte ned ti personer i båtens salong. Plass er en utfordring på langturbåter i den størrelsen vi snakker om her, dvs 40 fot +/ - , så poenget er å utnytte den plassen som er på en optimal måte og tilpasset de som skal bo fast ombord.

Så for dere som ser etter en god langturbåt, kan det være lurt å ikke kjøpe fabrikknytt, men en “årgangsbåt” som er solid i utgangspunktet, og som er utbedret, utstyrt og modifisert for denne typen bruk.