Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Den syngende revolusjonen

Vi ble i Tallinn i fire dager, og burde vel kanskje vært mye lenger. Ikke bare har byen en lang og interessant historie, men den er også en vakker og gjestfri.

Vi var en tur i nabolandet Latvia da Vilje ble sveiset i Daugavpils våren 2005. Da var det en slående forskjell på velstanden i hovedstaden Riga og resten av landet. Det er vel kjent at Estland har utviklet seg raskest siden frigjøringen av de baltiske landene fra Sovjetregimet i 1992. Dersom hovedstaden Tallinn er representativ for hva som skjer i dette landet, så er den en formidabel utvikling i levestandard.

Nasjonal stolthet og mobilisering for selvstendighet skjer på mange måter. Estland er mest kjent for sine sangtradisjoner og sangens betydning som “våpen” i kampen mot undertrykkere. De store sangfestene her har tradisjoner tilbake til universitetsbyen Tartu i 1869. Det som er blitt det nasjonale høydepunktet for denne folkelige samlingen er den estiske sangfestivalen i Tallinn, som avholdes hvert 5 år. I 2014 samlet denne festivalen 35 000 utøvere og mer enn det tidobbelte av tilhørere. Nå i juli er det tid for ny festival. Det er liten tvil om at dette er et kraftfullt våpen.

På våre vandringer i Tallinn opplevde vi flere gatemusikanter. Noen av dem, som han på bildet, er dyktige bærere av den riktig gamle sang- og musikktradisjonen.