Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Zeeland

Visste du forresten at Zeeland, deltalandet her vi ligger i vinterhavn, er stedet der en del av Rhinen forgrener seg og renner ut i Nordsjøen. Herfra er det farbart med båt helt til Basel i Sveits. Rhinen starter i de sveitsiske alpene og renner gjennom seks land, de 1230 kilometerne ned hit, sydvest i Nederland. Den blir regnet som en av Europas aller viktigste vannveier.

Og kanskje visste du heller ikke at Zeeland er opphav til navnet New Zealand. Den nederlandske oppdagelsesreisende og handelsmann for det nederlandske østindiske kompaniet, Abel Tasman fra Groningen, var midt på 1600-tallet den første europeer som seilte i disse fjerne farvannene, og ble med det den som ga navn både til Tasmania og New Zealand.

Nå begynner vi å finne oss til rette her i byen og bli kjent med Vlissingen. Det er umulig å ligge fortøyd noen hundre meter fra hovedleia uten å merke at vi er nær en av Europas travleste havner, den belgiske byen Antwerpen. All transport ut og inn til Antwerpen passerer rett her ute. De største «vehicle carriers», «containerships», «oil/chemical tankers» og «inland cargobarges», med lengder på 300 meter, kan vi høre hele døgnet, uten opphold. De forstyrrer ikke nattesøvnen eller freden i havna, det er bare en konstant påminnelse om at vi er nær en av Europas viktigste transportårer (bildet).

Det er derfor naturlig at Vlissingen, med sin beliggenhet, har losoppdragene for denne trafikken. Belgiske og nederlandske losbåter har stasjon her i den gamle bydelen. Aldri har vi sett en losstasjon med så mange båter og så mange oppdrag. Loser blir satt ombord og hentet og tatt til land, bare noen hundre meter utenfor stasjonen, og det går i ett, døgnet rundt.