Vilje er en 39 fot Långedrag DS bygget i stål. Vi er Helge Halvorsen og Hilde Brodahl som eier og seiler s/y Vilje.


Amsterdam

Denne byen tilbyr det meste til oss turister. For det er turistene som dominerer. Amsterdam er en magnet for alle som vil oppleve byliv. Det er sjelden å se og høre så mange kulturer og språk på samme tid og sted. Mye handler om å selge opplevelser til gjestene, men på en hyggelig og anstendig måte. Vi ferget over fra havna og tok del i dette. Selv med tropevarme og trengsel i sentrum, er det stas bare å vandre gatelangs i Amsterdam. Vi skal ikke noe spesielt annet enn å sitte ned på en fortauskafe og nyte en cappucino eller en kald øl, og finne et egnet hjørne for å innta en lunsj med utsikt til alle de andre som gjør akkurat det samme som oss. Når det nå er skrevet ned og vi kan lese det, så ser det jo fryktelig kjedelig ut. Men, nei, det der noe med denne byen som er annerledes.

Opplevelsen blir jo også enda sterkere av å være her på egen kjøl. Vi ligger fortøyd i Sixhaven og kan glede oss over ei trygg havn, med alt vi trenger rundt oss. Den lille havna fylles opp til mer enn siste plass hver kveld. Det er ei hyggelig havn med en blanding av motor- og seilbåter. Vi er et par norske båter, en svensk, en dansk, en polsk og en fransk, men ellers er det nederlendere og tyskere.

Så fikk vi endelig bruk for vårt nye cockpittelt igjen. Det har ligget pakket bort de siste par ukene uten en dråpe regn. Vi fikk endelig det alle nederlendere hadde håpet på, regn. Etter et kraftig tordenvær i natt med tilhørende regnskyll, har vi hatt massive regnbyger gjennom dagen. Vi leser krisemeldingene om vannmangel i Europa, og kan konstatere at Nederland også har opplevd tørken som truende. Hele innlandet her er avhengig av regnvannet. IJsselmeer og Markermeer er vannmagasiner for alle vannveiene i landet. Vannstanden reguleres med slusene, men med fravær av regn kan de ikke fylle opp med nordsjøvann. For mye saltvann er ødeleggende for landbruk og fiske.