Målet er Tromsø, og opplevelser på Norvegen

17. okt, 2015

Tananger er en stor industrihavn og grei havn for oss, men først og fremst et godt utgangspunkt for turen rundt Jærens rev. Den er lang og krever derfor at vi er i nærheten for å ha god margin for en dagsseilas. Det er selvsagt ikke noe problem å seile i mørket, så det å ha dagslys under seilasen er kanskje ikke så nødvendig? Jo, etter 1. oktober er det det. Med det omfanget det er på hummerteiner langs hele kysten, vil det være ganske risikabelt å bevege seg i mørket. Sjansen for å få teinebruk i propellen er overhengende. Vi holder skarp utkikk hele veien.

Som på tur nordover, passerte vi Obrestad fyr med skarp lukt av kumøkk. Det betyr gode forhold og fralandsvind, og denne gangen med god sikt. Vi fortøyde i Egersund med god margin til kveldsmørket. 

15. okt, 2015

Det ligger et stabilt høytrykk over Sør-Norge og Skottland. Det er nesten ikke til å tro at vi er underveis midt i oktober med skyfri himmel og en sol som varmer hele dagen.

Neste etappe er hele Karmsundet sørover og forbi Kvitsøy ned til Tananger. Bildet viser Bukkøya fyr i Karmsundet, rett ved den mektige vikinghavna Avaldsnes. Det er ikke bare Øresund som har blitt rik og mektig på sundtoll.

14. okt, 2015

Vi våknet til en ny dag med sol og god varme. Det ble en fin tur gjennom Fitjars skjærgård. For de som ikke har opplevd den kan den anbefales. Et utrolig arkipel for de som liker å finne sine egne havner, øyer og strender.

Vi hadde bestemt oss for å ta hele veien over Sletta og ned til Haugesund, og var derfor opptatt av å være underveis med tidevannsstrømmen vår vei. Det fikk vi. Etter 40 nautiske mil fortøyde vi ved gjestebrygga ved brua i Smedasundet i Haugesund.

13. okt, 2015

Etter gullmedaljen i Bocuse d´or i januar 2015 har Ørjan Johannesen blitt et trekkplaster for dette stedet. Gjestgiveriet eies og drives av familien, og kjøkkenet preges av det en verdensmester er blitt mester i. Vi fikk en hyggelig og nydelig middag der.

Det var fint å se at verdensmesteren også har det nye lærebedriftmerket ved døra.

En morsom tildragelse samme dag og kveld var at CNN var på besøk med et filmteam for å lage et innslag om den som fikk sølvmedaljen da Ørjan vant. Amerikaneren Philip Tessier hadde valgt Bekkjarvik som sted for å filme fangst og tilbereding av hummer. De spiste middag på gjestgiveriet samtidig med oss, og det så ikke ut som om det var dagens standard tre-retter de fikk servert. Det var verdensmesteren selv som både tilberedte og serverte.

13. okt, 2015

Vi dro tidlig for å krysse Sognefjorden og Fensfjorden og komme oss ned mot Bergen. Vi tok ruta gjennom det som lokalt kalles straumane, og hadde disse kreftene med oss hele veien.

Det er påtagelig hvordan kysten er forandret med framveksten av oppdrettsnæringen. Det var derfor en sjeldenhet å se en notbåt i aktivitet i en av fjordene.

Vi bestemte oss for å stoppe i Litlebergen. En fin marina noen mil nord for Bergen. Planen var å ta turen derfra til Bekkjarvik, som vi valgte å seile forbi på vei nordover, men som vi var sikre på at vi ville avlegge et besøk på sydgående. Slik ble det. Nesten ikke til å tro å komme inn i ei helt stille havn med nesten sommertemperatur og fuglesang 12. oktober!